FinovaHuis kopen om te verhuren? Hier moet u rekening mee houden!

Door de enorme vraag op de woningmarkt en een spaarrente die rond de 0% is, overwegen steeds meer mensen om een huis te kopen en dat te verhuren. Dat lijkt de kip met de gouden eieren, maar het is niet zo simpel als het lijkt

Rij met kleurrijke huisjes

Als u een lening afsluit voor een huis dat u wilt gaan verhuren, komt u namelijk zelden of nooit in aanmerking voor een ‘gewone’ hypotheek. U zult hiervoor een zogenoemde investerings- of verhuurhypotheek moeten afsluiten.

Maximale financiering

Met zo’n verhuurhypotheek krijgt u een maximale financiering van 70% tot 90% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. Dat laatste is belangrijk. Immers, de waarde in verhuurde staat is aanzienlijk lager dan de reguliere marktwaarde.

Deel zelf investeren

In de praktijk betekent dit dat u zelf moet investeren. Stel dat u een huis koopt van € 300.000, waarvan de waarde in verhuurde staat €230.000 is. Met een financiering van 70% krijg je dan maximaal  €161.000 hypotheek. U zult zelf dus over behoorlijk wat vrij vermogen moeten beschikken. In dit geval moet u bijvoorbeeld de overige €139.000 zelf ophoesten.

Hogere hypotheekrente

Daarnaast betaalt u voor een verhuurhypotheek meer rente dan voor een gewone hypotheek. De hoogte verschilt van bank tot bank, maar ligt voor een rentevaste periode van 10 jaar momenteel tussen de 2% en 3%. Bij verhuurhypotheken geldt bovendien: hoe hoger het percentage van de marktwaarde, hoe meer rente (opslag) je betaalt.

Die rente mag u niet aftrekken. Een huis dat u verhuurt valt namelijk in box 3. De lening zelf wordt wel aangemerkt als negatief vermogen. Daardoor hoef je minder of misschien zelfs geen belasting te betalen in box 3. Verder zijn de huurinkomsten zijn vrijgesteld van belasting.

Meer regels

Er gelden trouwens nog meer regels voor een verhuurhypotheek. Zo is shortstay-verhuur aan toeristen niet toegestaan. Datzelfde geldt voor bijna alle gevallen van kamerverhuur, de verhuur van vakantiewoningen en die van stacaravans. Heeft u een pand op een bedrijventerrein op het oog of een kavel met een agrarische bestemming? Vergeet het maar, zelfs als er (ook) een woonbestemming is.

Extra kosten

Houd er verder rekening mee dat u naast de hypotheek andere kosten moet maken. Zo betaalt u sinds dit jaar geen 2% maar 8% overdrachtsbelasting. En denk aan de opstalverzekering van het verhuurde huis. Die is niet bij elke verzekeraar af te sluiten en soms betaalt u een hogere premie. Daarnaast moet u onroerendezaakbelasting (OZB) betalen en meestal rioolheffing. Ook het groot onderhoud van de woning is voor uw rekening.

Specialist inschakelen

Er zitten dus wel wat haken en ogen aan het kopen van een huis voor de verhuur. Zet u uw plannen door? Schakel ons dan in. Wij adviseren u graag, zodat u een verantwoorde beslissing kunt nemen.