FinovaAOW 2024: hogere bedragen, leeftijd naar 67 jaar

De AOW valt in 2024 waarschijnlijk weer hoger uit dan in het afgelopen jaar. Zowel op 1 januari als op 1 juli worden de bedragen aangepast. Met hoeveel precies is nog niet bekend en dat is deze keer ook lastiger te voorspellen.

AOW 2024: uurloon versus maandloon

Vanaf 2024 is er sprake van een minimum uurloon. Hoe dit wordt vertaald naar de maandelijkse bedragen van de AOW is nog niet duidelijk. Sommige experts gaan uit van een stijging van 3,75% netto. Maar om exact te weten hoe hoog de AOW in 2024 wordt, moeten we wachten tot half december. Dan maakt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de bedragen bekend op de website.

Pensioen ook omhoog?

Veel mensen hebben bij hun werkgever(s) pensioen opgebouwd, als aanvulling op de AOW. Of je aanvullende pensioen in 2024 ook omhoog gaat, hangt af van je pensioenfonds. Zo heeft PFZW aangekondigd de pensioenuitkeringen met 4,8% te verhogen. Bij het ABP gaan de pensioenen met iets meer dan 3% omhoog.

Pensioenfonds PME heeft een stijging van 3,26% aangekondigd, branchegenoot PMT wil 3,2% verhogen. Van de vijf grootste pensioenfondsen gaan alleen bij BpfBouw de pensioenbedragen in 2024 niet omhoog.

AOW-leeftijd naar 67 jaar

De AOW-leeftijd wordt ook wel de pensioenleeftijd genoemd. Vanaf die leeftijd krijg je voor het eerst een AOW-uitkering. De AOW-leeftijd is afhankelijk van je geboortedatum. Voor mensen die geboren zijn na 28 februari 1957 stijgt die leeftijd in 2024 naar 67 jaar.
Hier kun je checken welke leeftijd er voor jou geldt.

Hypotheekrenteaftrek en pensioen

Als je met pensioen bent, gelden er andere belastingregels Daardoor betaal je over een deel van je inkomen minder inkomstenbelasting. Dat is natuurlijk gunstig, maar kan ook een vervelend bijeffect hebben als je nog hypotheekrente mag aftrekken. Als dat zo is, ga je netto meer betalen voor je hypotheek.

1 december 2023