Particulieren

Tips & Trucs

 • Voor u gaat lenen raden wij u aan om een inkomsten/uitgaven overzicht te maken:
  U doet er verstandig aan om de maandelijkse rentelasten en aflossingen van te voren in een overzicht te plaatsen naast uw overige inkomsten en uitgaven zodat u een goed beeld krijgt of u de extra lasten van uw lening wel kunt en wilt dragen.
 • Indien u voldoende spaargeld heeft of de mogelijkheid om te sparen adviseren wij u om niet te lenen: In de praktijk komt het vaak voor dat mensen beschikken over voldoende spaargeld. Men wil dit spaargeld juist achter de hand houden voor mindere tijden, of er is simpelweg niet het besef dat men leent. Dat laatste komt veel voor bij het kopen op afbetaling, het gebruik van een credit card of het rood staan op een betaalrekening. Zoals u weet is de spaarrente die u op uw spaargeld ontvangt lager dan de rente die u moet betalen over de lening. Om die reden is het onverstandig om te lenen indien u beschikt over voldoende spaargeld.
 • Rood staan is niet verstandig:
  Veel mensen staan rood op hun betaalrekening. Wees hier heel voorzichtig mee, een rente van meer dan 16% is geen uitzondering.

-- splitter line - remove this to remove the split --

 • Houdt er rekening mee dat de lening nooit langer loopt dan de levensduur van de aankoop:
  Zoals u weet is voor veel producten de levensduur beperkt. Om deze reden is het dus verstandig dat u de lening heeft afbetaald binnen deze termijn. Het zou vervelend zijn indien u nog rente en aflossing moet betalen over een product wat u al lang niet meer heeft of waarvan u geen gebruik meer maakt.
 • Leen niet meer dan u nodig heeft:
  Het is bij veel kredietverstrekkers mogelijk om een hogere lening te krijgen dan u daadwerkelijk nodig heeft. Van deze extra krediet ruimte maken veel mensen gebruik. Ons advies is om dit zoveel mogelijk te voorkomen omdat het tot te hoge en onverantwoorde maandlasten kan leiden.

-- splitter line - remove this to remove the split --

 • Sluit pas een lening af als de constructie voor u geheel begrijpelijk is.
  Zoals wij u al adviseerde raden wij u aan om er voor te zorgen dat u precies weet hoe uw lening in elkaar zit, wat u gaat betalen en wat u er voor terugkrijgt voor dat u de lening afsluit!
 • het loont voor u om eerst goed te shoppen en te vergelijken:
  Omdat er veel kredietverstrekkers actief zijn in Nederland en deze ook veelal hun specifieke mogelijkheden aanbieden adviseren wij u om eerst de verschillen van deze aanbieders samen met uw adviseur op een rijtje te zetten.
 • Kijkt u uit voor overbodige verzekeringen:
  Het is niet altijd nodig om bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering en/of maandlastenverzekering af te sluiten. U moet dergelijke risico’s wel afwegen voordat u de lening afsluit, maar laat u nooit verplichten tot het afsluiten van dergelijke verzekeringen. Overleg eerst met uw adviseur of deze nodig zijn en vaak is het verstandiger qua prijs en voorwaarden om deze los van de lening af te sluiten.